Den otevřených dveří v budově Ministerstva zemědělství
Zpět

Den otevřených dveří v budově Ministerstva zemědělství

19. 5. 2018 10:00 - 19. 5. 2018 17:00
Budova Ministerstva zemědělství

Akce je určená pro širokou veřejnost. Návštěvníkům bude umožněna komentovaná prohlídka budovy Ministerstva zemědělství, ať už bývalého reprezentativního bytu ministra, tak jeho současné pracovny, jednacích sálů a dalších prostor zpřístupněné budovy. Součástí dne otevřených dveří bude také prohlída historických expozic Národního zemědělského muzea, ochutnávka kvalitních potravin oceněných prestižními značkami KLASA a Regionální potravina a bohatý program pro děti, v rámci kterého si například budou moci vyzkoušet svou zručnost na simulátoru dojení. Vstup na akci je zdarma.

Neoklasicistní stavbu ve 30. letech minulého století stavěli za použití nejmodernější techniky, například čtyřicetimetrových jeřábů, železobetonu a - poprvé v Praze - litého betonu, což umožnilo dokončit hrubou stavbu za pouhý rok, a to podle návrhu architekta Františka Roitha. Ten je dále autorem například i Městské knihovny na Mariánském náměstí nebo Domu ředitelství pošt a telegrafů v Brně. Základní kámen ke stavbě Ministerstva zemědělství slavnostně položil tehdejší ministr Otakar Srdínko dne 18. 5. 1928, tedy témeř na den přesně před 90 lety. Stavební pozemky na někdejším Petrském nábřeží vznikly úpravou koryta Vltavy a demolicí tzv. Helmových mlýnů, o nichž existují první zmínky už ve 14. století, v roce 1901 však kompletně vyhořely. Z důvodu nutného zpevnění terénu na břehu řeky stojí budova Ministerstva zemědělství na 1740 pilotech. Kolaudace stavby s celkovým rozpočtem 47 milionů korun proběhla v březnu 1932 a na jejím zhotovení se podílelo více než padesát odborných firem. Kromě architektonického mistrovství a technického umu našich předků budou moci návštěvníci Dne otevřených dveří na Ministerstvu zemědělství obdivovat prostory bývalého luxusního bytu ministra, prohlédnout si expozice Národního zemědělského muzea i galerii všech ministrů zemědělství od počátku samostatné republiky, vyzkoušet si na simulátoru, jak podojit krávu, či prověřit svoje znalosti i smysly v různých soutěžích. Chuť a čich pak dostanou odměnu v podobě ochutnávky uzenin, sýrů a nápojů, které se chlubí známkou kvality Klasa a Regionální potravina.

číst více...